Ocet jabłkowy - zastosowanie w lecznictwie


16.11.2017

Od wieków ocet jabłkowy ma różnorodne zastosowanie. Wykorzystywany jest on zarówno jako środek spożywczy jak i kosmetyczny. Ocet jabłkowy znany jest również ze swoich leczniczych właściwości. Oprócz relacji i i uwag przekazywanych z pokolenia na pokolenie  również właściwości octu zostały potwierdzone naukowo.

 

Skład chemiczny:

W occie znajduje się około 60 związków organicznych, pektyny, enzymy, 16 aminokwasów, witaminy: A, B1, B2,B6, C, E, P oraz beta – karoten. Kwasy organiczne: octowy, jabłkowy, cytrynowy itd., minerały: potas, sód, wapń, krzem, magnez, żelazo, fosfor, miedź, siarka, jod. Ocet Jabłkowy zawiera kwas jabłkowy, który łącząc się z zasadami i substancjami mineralnymi, tworzy glikogen-który polepsza stan naczyń krwionośnych oraz sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Wzmacnia również system immunologiczny, poprawia stan naczyń krwionośnych i reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.

Dzięki zawartości pektyn (mieszanka węglowodanów obecnych w wielu roślinach stanowiąca składnik włókien błonnikowych) ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm komórkowy, obniża poziom cholesterolu we krwi zapobiegając miażdżycy, a także zwiększa perystaltykę jelit. Dodatkowo zmniejsza stopień odkładania się tłuszczu w komórkach organizmu.

Witamina E (nazywana często witaminą młodości) zawarta w occie jabłkowym spowalnia procesy starzenia się organizmu usuwając szkodliwe, wolne rodniki. Ponadto jej przyjmowanie wpływa na dobre widzenie, zapewnia prawidłową koncentrację oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu.


Właściwości:

Niszczy chorobotwórcze bakterie w układzie pokarmowym, skuteczny przy infekcjach układu moczowego, łagodzi i likwiduje objawy dny moczanowej i RZS, reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, redukuje tkankę tłuszczową, co wspomaga odchudzanie, poprawia kondycję fizyczną i układu immunologicznego.

Ocet jabłkowy wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową, odkwasza organizm, jak również skutecznie obniża ciśnienie krwi. Wynika to z faktu, że może obniżać aktywność reniny – enzymu, który odpowiada za obkurczanie się naczyń w układzie krwionośnym, będącego przyczyną podwyższonego ciśnienia krwi.
Ocet jabłkowy korzystnie oddziałuje również na nasz układ kostny. Wzmacnia kości, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia w jelitach oraz zmniejsza aktywność komórek, które wywołują ich destrukcję.

Oprócz zastosowania wewnętrznego, ocet jabłkowy wykorzystywany jest także zewnętrznie. Wykazuje wówczas korzystne właściwości przy dolegliwościach dotyczących m.in skóry. Lekarze dermatolodzy uważają, że ocet jabłkowy posiada właściwości przeciwalergiczne i leczy wiele infekcji związanych ze skórą. Ponadto stosując go zewnętrznie na włosy poprawia ich kondycję, zapobiega wypadaniu i nadmiernemu przetłuszczaniu się.

Ocet jabłkowy to również doskonały antyseptyk. Delikatnie rozcieńczony z wodą służy do przemywania podrażnień skóry, otarć i oparzeń. Ponadto skutecznie walczy z bólem gardła i zapaleniem migdałków.

Ze względu na swoje właściwości kwasowe ocet jabłkowy stanowi bardzo skuteczny preparat na nieświeży oddech. Ponadto stanowi pomoc w sytuacjach gdy nasze ciało wydziela nieprzyjemny zapach np. pod pachami. Trzeba wówczas rano natrzeć skórę pod pachami octem jabłkowym za pomocą wacika. Czynność należy powtarzać średnio raz w tygodniu.

Dobroczynne działanie octu jabłkowego znalazło swoje zastosowanie w kilku podstawowych dziedzinach naszego życia. W utrzymaniu zdrowia, w kosmetyce, a nawet gospodarstwie domowym. Najszersze i chyba najistotniejsze zastosowanie octu jabłkowego to wspomaganie leczenia wielu chorób i dolegliwości.

Kwas octowy może eliminować niektóre szczepy bakterii.

Według badań przeprowadzonych w University of North Carolina, School of Medicine, Department of Hospital Epidemiology w USA, ocet może pomagać w eliminacji patogenów, w tym bakterii. Ocet tradycyjnie jest używany do czyszczenia i dezynfekcji, leczenia grzybicy paznokci, wszawicy, brodawek i infekcji uszu. Ocet ma również zastosowanie jako środek konserwujący do żywności a badania wykazały, że hamuje on rozwój bakterii (takie jak E. coli) w jedzeniu, zapobiegając psuciu środków spożywczych.


Ocet jabłkowy może obniżyć poziom cukru w krwi

Najlepsze zdrowotne właściwości zastosowania octu jabłkowego zaobserwowano u pacjentów z cukrzycą typu drugiego.
Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, zarówno w związku z opornością na działanie insuliny jak i niezdolnością do jej wytwarzania.
zażycie 2 łyżek stołowych octu jabłkowego przed snem może spowodować, że na czczo poziom cukru we krwi zmniejszy się o 4% 

 

Ocet jabłkowy może pomóc w utracie wagi.

Ocet stymuluje trawienie, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i pomaga usuwać toksyny z organizmu, świetnie sprawdza się w kuracjach odchudzających, lecz pamiętajmy, że nie wystarczy zażywać go przed każdym posiłkiem. Proces utraty wagi jest złożony i wymaga działań na kilku płaszczyznach (dietetycznej, ruchowej i psychiczne) jednocześnie.
Badania u osób otyłych wykazały że codzienne spożywanie octu doprowadziło do zmniejszenia tkanki  tłuszczowej w obrębie brzucha, niższego stężenia trójglicerydów we krwi i utraty masy ciała.


ZALETY STOSOWANIA OCTU JABŁKOWEGO:

  • Uśmierza objawy bólu gardła.
  • Łagodzi zaparcia i wzdęcia.
  • Pomaga złagodzić zgagę.
  • Daje ukojenie po opalaniu.
  • Łagodzi oparzenia.
  • Koi ból mięśni
  • Łagodzi swędzenie skóry
  • Pomaga utrzymać czystość zatok nosowych.
  • Wzmacnia energię.
  • Łagodzi ból brzucha.
  • Jest przydatny dla osób cierpiących na alergię.
  • Detoksykuje wątrobę.
  • Wybiela zęby.
  • Jest naturalnym antyperspirantem.
  • Działa oczyszczająco.
  • Można stosować jako tonik do twarzy. 


 Przygotowanie octu jabłkowego

  1. Jabłka (nieobrane ze skórki) umyć, wysuszyć i wraz z gniazdami nasiennymi „przekręcić” przez maszynkę do mięsa lub zmielić w blenderze
  2. Otrzymaną masę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia z szeroką szyjką, dodać ciepłej, przegotowanej wody (1 litr wody na 800 g jabłek) + 100g miodu + 10g drożdży winiarskich + 20g podsuszonego razowego chleba.
  3. Zakryć naczynie i odstawić do fermentacji w ciepłym miejscu, najlepiej w temperaturze 20-25 stopni.  (fermentacja zachodzi lepiej, gdy szyjka naczynia jest jak najszersza). W ciągu pierwszych 10 dni zawartość naczynia należy codziennie przemieszać drewnianą łyżką.
  4. Po upływie 10 dni zawartość naczynia przecedzić przez gazę lub lnianą ściereczkę. Otrzymany sok ponownie przefiltrować i przelać do naczynia z szeroką szyjką.
  5. Do otrzymanego soku należy dodać miód wg proporcji: na 1L soku, 80g miodu, wymieszać drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia.  
  6. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej (20-25°C).

Ocet jest gotowy w momencie, gdy płyn stanie się klarowny. W zależności od gatunku jabłek, miodu oraz wody, zwykle trwa to 40-60 dni. Klarowny płyn ściągnąć z nad osadu przy użyciu rurki, przefiltrować i przelać do butelki. Szczelnie zamknąć (korek można zalać woskiem) i przechowywać w chłodnym miejscu. Otrzymany ocet można wykorzystywać jako dodatek do surówek i innych potraw.

 

 

Źródła

http://bonavita.pl/ 

http://motywatordietetyczny.pl,

naturalna-medycyna.com.pl,

Michaił Tombak " Droga do zdrowia", 

 

wróć do listy newsów
Udostępnij: